Te kieszonki, to lepsza wersja pizzy. Są soczyste, idealne na przekąskę i szybko znikają

Dodano:
Kieszonki z pizzy Źródło: Shutterstock / Friendly Studios
Pizza kojarzy się z płaskim plackiem. Jednak odkąd nadałam jej inną formę, dzieci nie chcą już jeść tej tradycyjnej. Robi się ją tak samo szybko, a nieduże porcje są idealne na przekąskę.

Pizza to włoski specjał, który pokochał cały świat. Przesądził o tym smak tej potrawy, ale też jej prostota i niski koszt. Na dodatek pizzę robi się całkiem szybko, a można się nią najeść. Najpopularniejszą formą pizzy jest okrągły placek, który smaruje się sosem i obkłada składnikami. Z tych samych produktów można jednak zrobić duży pieróg calzone. Ja natomiast wymyśliłam jeszcze ciekawszą formę pizzy. I przyznam, że zachwyca się nią cała moja rodzina.

Jakie drożdże dodać do pizzy?

Do pizzy można dodać zarówno drożdże świeże, jak i suszone. Z pierwszych trzeba wcześniej przygotować rozczyn. W przypadku suszonych, dodajemy je bezpośrednio do mąki. I uważam to za argument za tym, by jednak wybierać drożdże instant. Ich dużą zaletą jest też fakt, że mają długi termin przydatności do spożycia, dzięki czemu zawsze można je mieć pod ręką.

Jak zrobić kieszonki à la pizza?

Przekąskę à la pizza robi się tak samo, jak pizzę. Różni się od niej tylko kształtem. Zamiast obkładać placek składnikami i wkładać do pieca, ja roluję go z pysznym farszem i kroję w plastry. Dzięki temu po upieczeniu powstaje przekąska idealna na jeden czy dwa kęsy.

Przepis: Kieszonki z pizzy

Przekąska à la pizza podana w formie soczystych plasterków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 ml ciepłej wody

Na farsz:

  • 3/4 szklanki passaty
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g startej mozzarelli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • suszona bazylia do posypania

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciastaMąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą, cukrem i suszonymi drożdżami. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Składniki wymieszaj, a potem zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Nadziewanie ciastaCiasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na długi, dość wąski prostokąt. Passatę wymieszaj z oregano, solą i pieprzem. Posmaruj nią prostokąty ciasta, omijając ich brzegi. Ciasto posyp mozzarellą, a potem uformuj z niego rulon. Dokładni zlep brzegi.
  3. Pieczenie kieszonekRulony ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulony posmaruj oliwą i posyp bazylią. Potem pokrój je ostrym nożem w plastry o szerokości ok. 2 cm, lekko je rozchyl. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Czym można nadziać kieszonki à la pizza?

Kieszonki à la pizza zwykle nadziewam najprostszym farszem składającym się z sosu pomidorowego, ziół i mozzarelli. Jednak można też do niego dołożyć pokrojone w paseczki salami lub szynkę, a także plasterki pieczarek lub pokrojone oliwki. Wszystko tak naprawdę zależy od waszych upodobań.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...